Klasskompisar Från estetiska skola i Arvika som ska gå prideparaden i Arvika. Uppe från vänster: Samuel Håkans Persson, Ellen Johansson, Ida Ljunqvist, Sofia Jansson, Sanna Green, Kim Mardal, Sittande: Lisa Granqvist. Foto: Rebecka Hugosson/SVT

Nu tågar Pride genom Arvika

Uppdaterad
Publicerad

Arvika konsthall och konstförening lyfter HBTQ-frågor under Prideveckan i Arvika. Initiativtagaren och konsthallsansvarige Marcus Mod menar att frågan är viktig inom konstvärlden.

– Den är full av vita, medelålders, heterosexuella män, säger han.

Det är tryckande hett i stadsparken i Arvika mitt på fredagen. Deltagarna i Pridetåget har samlats för att sedan tåga till stadsbiblioteket, vända tillbaka längs Storgatan och avsluta på Konsthallens innergård där det bjuds på konsert. Det är ungefär 240 personer som ansluter vid museiparken i värmen, tåget ringlar långt genom stan.

Fredagens parad är Arvikas första någonsin och en del av Prideveckan, som anordnas av konstföreningen och konsthallen tillsammans med Arvika kommun. Under veckan har allmänheten också kunnat ta del av föreläsningar, workshops och konserter.

– Det känns roligt att det är den första. Då är det något historiskt som folk är med om idag också, säger Marcus Mod.

Vill lyfta nya perspektiv

I morgon, lördag, avslutas veckan med en konsert där den svenska 1800-talskompositören Amanda Mayer Röntgen tolkas av Melenkvartetten.

– Hon var Sveriges första kvinnliga musikdirektör och verkade i Stockholm, säger Marcus Mod.

Han menar att museivärlden är full av normativa värden och vill gärna bredda utbudet.

– Det är viktigt att vi verkar för mångfald, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.