Forskare vid Karolinska institutet kan visa att ett av de vanliga förkylningsvirusen, OC43, som ofta drabbar små barn, sannolikt tränar upp deras immunförsvar även mot Sars Cov 2. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu tar spridningen av RS-viruset fart

Uppdaterad
Publicerad

Nu har RS-viruset tagit fart, enligt Folkhälsomyndigheten har 95 fall konstaterats i Värmland hittills under säsongen, vilket är näst flest fall per invånare i landet. Flest fall har Gotland.

– Högsäsongen börjar nu, säger Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

Totalt har 1830 fall av RS-virus konstaterats i Sverige hittills under säsongen, vilket är dubbelt så många som vid samma tid förra året.

RS-viruset drabbar främst små barn och äldre människor och brukar börja som en vanlig förkylning.

– För de flesta andra är det svårt att skilja RS-virus från en vanlig förkylning, säger Mia Brytting

Uppsöka vård

Barn som är yngre än ett år kan bli ordentligt sjuka, de får besvärlig hosta och svårigheter att andas. Då bör vård uppsökas omgående.

– Det är främst första infektionen, för barn under ett år som kan bli allvarlig. Man ska uppsöka vård om ett förkylt barn har svårt att andas, eller har mycket segt slem och inte vill äta eller dricka, säger Mia Brytting

Infektionen är vanligare under vinterhalvåret.

Lindrigast i Norrbotten

Norrbotten har klarat sig lindrigast undan hittills, med bara ett konstaterat fall under vecka fem, och totalt tio fall under säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.