Enligt analysen skulle en Muminvärld stärka attraktionskraften för hela Värmland Foto: SVT

Ny analys: Så många besökare beräknas Muminvärlden få

Uppdaterad
Publicerad

Svenska och norska barnfamiljer skulle bli de främsta kunderna om Karlstad öppnade en Muminvärld. Men även vuxna asiatiska besökare skulle troligen hitta dit. Det menar Handelns Utredningsinstitut, HUI, som räknat på vad en Muminvärld skulle få för effekter.

På uppdrag av Business Värmland har Handelns Utredningsinstitut genomfört en turistekonomisk analys av effekterna för Karlstads kommun vid en etablering av en Muminvärld.

HUI:s beräkningar har gjorts för två scenarier utifrån hur många besökare parken lyckas attrahera.

Planer på Muminvärld i Karlstad

I scenario 1 uppnår parken en besökssiffra på 200 000 per år vilket motsvarar besökssiffran för Muminvärlden i Nådendal Finland. Den totala turismomsättningen beräknas till 140 miljoner kronor inklusive biljettintäkter och den teoretiska sysselsättningseffekten motsvarar 68 årsverken.

I scenario 2 landar parken på 300 000 besökare, den totala turismomsättningen beräknas till på 221 miljoner kronor inklusive biljettintäkter och den teoretiska sysselsättningseffekten motsvarar 107 årsverken.

Svenska och norska barnfamiljer

Besökarna kommer, enligt analysen, främst att bestå av barnfamiljer med yngre barn från Sverige och Norge men även barnfamiljer från Tyskland, Danmark, Nederländerna och Storbritannien. Dessutom räknar man med en del vuxna asiatiska besökare.

Enligt analysen skulle en eventuell etablering framförallt att gynna hotell och restauranger i området.

Språngbräda in på arbetsmarknaden

Eftersom en stor del av jobben i parken inte skulle kräva någon högre utbildning anser HUI att detta skulle skapa arbetstillfällen för människor som idag har problem att ta sig in på arbetsmarknaden.

En Muminvärld uppges också stärka varumärket och attraktionskraften för Karlstad och Värmland som destination.

Den här analysen kommer att fungera som ett av flera beslutsunderlag kring beslutet av en etablering av temaparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet