Nu ska dammen byggas

Uppdaterad
Publicerad

I vår påbörjas bygget av det dammsystem som ska hindra framtida översvämningar i Arvika.

Det blir en kostsam investering, runt 80 miljoner kronor. Men ändå inte mer än kommunens kostnader för översvämningen år 2000. Enligt statistiken kan vattnet hota Arvika ungefär vart sjätte år.

Vägarna öster och väster om sundet i Glafsfjorden höjs ett par meter och bildar spärrdammar så vattnet inte kan bryta igenom den låga terrängen och i det smala sundet in till Kyrkviken byggs en damm med två åttametersöppningar för båttrafiken. Om vattnet stiger kan öppningarna stängas igen med långa betongblock.

-Det är det här projektet som Arvika får fokusera på under ett par år, säger Anders Norrby, andra investeringar får stå tillbaka till dammen är klar. Anders Norrby är teknisk chef i Arvika kommun och kommunens projektledare för dammbygget.

I november 2000 steg vattnet i Kyrkviken 3,14 meter, stora delar av Arvika täcktes av vatten. Samhällets kostnader beräknades till en kvarts miljard kronor. Till det kommer skadorna på privat egendom.

Sommaren 2017 ska dammsystemet vara klart och Arvika ska kunna vara säker mot framtida översvämningskatastrofer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer