Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar poliserna Kristina Näs och Jakob Nordlund Svanlind som är de enda två som jobbar i yttre tjänst och är stationerade i Filipstad, om polisbristen och pilotprojektet. Foto: Maria Krums Vabins/SVT

Ny deltidsutbildning ska locka fler i glesbygden till polisyrket

Uppdaterad
Publicerad

Polisregion Bergslagen är med i ett pilotprojekt för att få fler i glesbygden att utbilda sig till och jobba som polis. Utbildningen görs på deltid och delvis på distans mot Umeå universitet.

I Värmland ska pilotprojektet, som kallas deltidspolisutbildningen (DPU), genomföras på fyra platser: Torsby, Säffle, Hagfors och Filipstad.

Utbildningen, som leder till en polisexamen, är två och ett halvt år lång och har en studiehastighet på ungefär 80 procent, för att locka den som inte kan eller vill plugga på heltid.

Väljer placeringsort själv

Tanken är att studenterna själva kan välja vilken av orterna de vill jobba på. Efter avslutade och godkända studier samt efterföljande aspirantutbildning erbjuds en tjänst på den placeringsort som önskats.

– Det finns inget uttalat tak på hur många vi söker, utan det är så många som möjligt, säger Jakob Nordlund Svanlind som är polisinspektör i Filipstad sedan ungefär ett decennium tillbaka.

Och förhoppningen är att fler poliser ska synas i samhället.

– Jag hoppas på en ökad trygghet och att vi kan hjälpa medborgarna på det sätt de förtjänar, säger polisinspektör Jakob Nordlund Svanlind.

Ansökningstiden till utbildningen pågår till den 23 april och utbildningen drar igång i januari 2024.

I klippet berättar poliserna Kristina Näs och Jakob Nordlund Svanlind som är de enda två som jobbar i yttre tjänst och är stationerade i Filipstad, om polisbristen och pilotprojektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.