Jarl Axelsson, initiativtagare till cykel-projektet, hoppas att elcykeln ska vara givande. Foto: SVT

Ny el-cykel ska få äldre ut på tur

Uppdaterad
Publicerad

Cykelturer för de äldre och funktionsnedsatta i Arvika kommun har blivit verklighet från och med i dag torsdag, tack vare ett medborgarförslag.
En el-cykel med plats för två passagerare har köpts in och mannen bakom förslaget, Jarl Axelsson, fick på torsdagen äran att köra premiärturen på boendet Västängsgården.

– Det känns otroligt roligt att komma igång! säger Jarl Axelsson, som till vardags är volontör på Röda Korset i Arvika.

Genom sitt arbete där fick han höra av många äldre att de önskade att de fick komma ut mer i friska luften och när han sedan läste om en annan kommun som testar att erbjuda cykelturer för äldre och funktionshindrade tyckte han att det var något för Arvika också.

”Kan bli upplevelser”

Ett medborgarförslag skickades in till kommunen och bara ett halvår senare var den nya el-cykeln på plats.

– Många brukare har problem med att gå och har nedsatt syn och hörsel och så vidare och visst kan man gå ut och promenera med dem,  men man kommer ingenstans. Genom den här cykeln kan vi åka ner i stadsparken, Sågudden och kanske åka förbi där de har jobbat för många år sedan, så jag tror att det kan bli upplevelser för dem på det sättet också, säger Jarl.

Den nya elcykeln som ska användas på bland annat äldreboenden i Arvika kommun framöver. Foto: Arvika kommun

Tillgänglig på flera platser

El-cykeln kommer kunna användas på alla äldreboenden och hem för funktionshindrade  i Arvika kommun och både personalen och volontärer från Röda Korset kommer ta ut brukarna på cykelturer framöver – något Jarl Axelsson, som alltså ligger bakom medborgarförslaget, hoppas kommer vara givande för dem.

– Ja, det tror jag definitivt att det kommer bli. Jag har fått så positiva kommentarer, även då jag har pratat med äldre personer. De är lite tveksamma till om de vågar åka med, men det gick ju bra här i dag, skrattar Jarl.

Antalet cyklar kan öka

I nuläget finns bara en cykel för hela kommunen, men det kan bli fler i framtiden.

– Vi har en tvåårsperiod på det här projektet och efter ett år ska vi utvärdera.  Faller det väl ut så kommer vi köpa in fler cyklar. Det är jättekul att vi är igång nu, jag är görglad, säger Lena Kandergård, ordförande i utskottet för vård och omsorg i Arvika kommun, som var med och godkände medborgarförslaget om cykeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer