Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se reportaget om elvaåriga Sara som tvingas till ännu en flytt när Migrationsverket lämnar Värmland. Foto: SVT

Ny flytt för elvaåriga Sara

Publicerad

För elvaåriga Sara Barati innebär Migrationsverkets flytt från Värmland ännu ett uppbrott.Familjen har fått beskedet att göra sig redo för en ny plats – men vet ännu inte vart de ska eller när de ska resa.

Sara Barati har bott i Sverige i fem år – nästan halva sitt elvaåriga liv. Och hon är van vid uppbrott.

– Jag har bott på många ställen. På camp, i Söderhamn, Sunne, Säffle och nu i Karlstad. Så snart jag hittar en kompis måste jag släppa den och flytta.

Får ta med 25 kilo

Vi möter henne i lägenheten där hon och hennes familj har bott i snart ett år. Hon går i femte klass och trivs med sina lärare och kompisar, men nu lämnar Migrationsverket Värmland och Saras familj har fått besked om att de måste flytta igen.

– De säger att vi måste flytta från Karlstad, och att vi bara får ta med oss 25 kilo.

Sara är bara ett av många barn som tvingas till nya uppbrott när Migrationsverket omorganiserar. Sammanlagt 5 400 platser i lägenheter sägs upp i år och verksamheten koncentreras till färre platser och län.

Vill bara få stanna

Men för Sara Barati är det inte bara den förestående flytten i Sverige som oroar.

Familjen har fått avslag på sin asylansökan och ska utvisas till Afghanistan. Just nu tvångsutvisas inga barnfamiljer dit eftersom landet helt enkelt inte tar emot dem, men Sara är orolig för framtiden.

– Jag tycker inte att några barn ska ha det som jag. Jag vill inte ha kläder och sånt, bara få stanna i Sverige. Det är den viktigaste saken i mitt liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.