Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vindpark Vänern Foto: SVT

Ny frist för vindparken

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls kontrollstämma för det krisdrabbade Vindpark Vänern. Ägarna har nu åtta månader på sig för att finna en lösning. Alternativen är försäljning, likvidation eller att ägarna skjuter till de 23 miljoner kronor som behövs för att rädda vindkraftparken.

– Hammarös förslag är att inte likvidera Vindparksbolaget, utan att utnyttja de här åtta månaderna till att söka alternativa lösningar – försäljning eller skjuta till mer kapital, så att verken kan repareras, säger kommunalrådet Bo Henriksson(M).

Karlstad Energi äger 70% och Hammarö kommun 30% av Vindpark Vänern. Om ägarna skulle dela på den summa bolaget behöver, skulle det betyda 16,1 miljoner för Karlstad och 6,9 miljoner kronor för Hammarö. För närvarande är bara tre av bolagets fem kraftverk på Gässlingegrundet i drift. Vindparkens VD Erik Kornfeld är optimistisk vad gäller möjligheterna att sälja verken.

Efter dagens stämma har ägarna fram till månadsskiftet februari-mars på sig att finna en lösning. Dagens beslut är mest en formalitet, men i praktiken betyder det att bolaget nu fått en slutdag, för när det ska finnas en lösning.

I klippet kan du höra hur Karlstads kommunalråd Per-Samuel Nisser (M) ställer sig till att sälja vindparken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer