Ny kritik mot Krebo

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbolaget Krebo, som har studentbostäder i Karlstad, får nu kritik för allt från dålig standard till för hög hyra.

Redan förra vintern kritiserades bolaget, och trots åtgärder är hyresgästerna fortfarande missnöjda.

Proppen går när hon dammsuger samtidigt som hon använder tvättmaskinen, det har bildats sprickor i väggar och tak, blandaren i duschen lossnade så att vattnet sprutade fritt. Josefin Kronenberg har en lång lista på vad hon anser är fel i studentbostaden på Kronoparken i Karlstad.

Hon studerar till lärare och har bott på Vintergatan i ett och ett halvt år. Det var helt nybyggt när hon flyttade in och allteftersom skador har uppstått har hon klagat till bostadsbolaget Krebo – men nu har hon fått nog, hyran på 4600 kronor för enrummaren på 34 kvadratmmeter, är alldeles för hög menar hon.

– Hyran är hög jämfört med standarden på lägenheten. Det känns inte som det kan vara värt 4600 kronor i månaden för en massa problem, säger Josefin Kronenberg.

Redan första vintern var det problem med bostäderna. Värmlandsytt rapporterade då om att det saknades värme och vattnet fungerade inte hela tiden. Krebo uppger i dag till Värmlandsnytt att sedan dess har problemen med vatten och värme åtgärdats.

– Jag tycker vi har goda rutiner för att åtgärda fel, säger Birgitta Svensson som är verksamhetschef på Krebo Holding.

Men Josefin Kronenberg och hennes grannar är ändå missnöjda. Josefin har i vinter haft isbildning i hallen och droppande vatten som frusit har blockerat en grannes ytterdörr.

– Det droppar vatten från taket som bildar en stor isklump som gör att man måste hacka sig ut och hälla kokande vatten på. Vi är flera som hjälpt vår granne som suttit fast flera gånger i vinter, säger Josefin Kronenberg.

Krebo har studentlägenheter på sex orter i landet och klagomålen om slarvigt byggda studentlägenheter har kommit från flera håll. I Lund har hyresgäster gått till hyresnämnden med krav på sänkt hyra. Det ärendet ligger nu i Svea Hovrätt, uppger Krebo.

Bostadsbolaget vill i dag inte kommentera hyresnivån som Josefin Kroneberg och hennes grannar har.

– Hyran är satt med de spelregler som finns, säger Birgitta Svensson. Men jag vill inte komentera den närmare, fortsätter hon.

Varför flyttar du inte om du är missnöjd

– Jag söker mycket lägenheter, men det är väldigt svårt att få lägenhet i Karlstad till ett rimligt pris. Jag har inte lust att betala 6000 kronor i månaden som student för en etta, säger Josefin Kronenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.