Foto: TT

Ny lärarutbildning på Karlstads universitet

Publicerad

I höst startar en ny lärarutbildning för årskurserna 4 till 6 på Karlstads universitet, KAU.

Det nya programmet innebär att studenterna kommer att studera på 75 procent och arbeta på 50 procent, samtidigt som de får lön under studietiden.

– På Karlstads universitet gör vi den här satsningen för att skapa möjligheter för en ny målgrupp att nå lärarbehörighet, säger Nina Thelander, prodekan för Lärarutbildningsnämnden på Karlstads universitet i ett pressmeddelande.

Arbete och studier

Studenterna kommer att arbeta verksamhetsintegrerat i en kommun tre dagar i veckan och studera i två, då antingen individuellt eller i studiegrupp. Utbildningen omfattar 240 högskolepoäng och elva terminer då studietakten är på 75 procent.

– Regionen står inför stora rekryteringsbehov de närmaste åren och tillsammans med kommunerna försöker vi hitta fler möjligheter till att få fler utbildade lärare i Värmland, säger Nina Thelander.

Bredda rekryteringen

Utbildningen kommer att genomföras i nära samverkan med kommunerna i regionen och varje kommun tar i sin tur ett arbetsgivaransvar för sina studenter.

– Det här är en möjlighet för oss som kommun i arbetet med att bredda vår rekrytering, säger Erica Andrén, förvaltningschef i Säffle kommun. Vi vill gärna nå ut till invånare som redan bor och verkar i vår kommun, som kanske har svårt att studera på annan ort och vill genomföra en akademisk utbildning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer