Asem Abdo har hittat rätt Foto: SVT

Ny modell ger nyanlända jobb snabbare

Publicerad

En del nyanlända som kommer till Sverige har lång arbetslivserfarenhet, men saknar formell utbildning. Två företag i Karlstad har jobbat med att ta fram en modell för att få ut dem i arbete snabbare.

Under tio års tid hade Asem Abdo ett eget företag inom kylteknik i Damaskus i Syrien. Och det var just hans yrkeskunnande, som gav honom en anställning på Gårdfeldts kyl i Karlstad.

Här reparerar han bland annat kylar, både på plats och ute hos kunder som till exempel matbutiker.

– Det är jättebra, jag känner att jag är på rätt plats. Det här är mitt yrke, säger han och ler.

Letade i föreningar

Men han hade antagligen inte fått en tillsvidareanställning som kyltekniker om det inte varit för det projekt som Patrik Sewiks företag A till Ö Företagsutveckling drev under 2017 tillsammans med bemanningsföretaget Qtym i Karlstad. Målet var att få ut nyanlända i arbete enklare och snabbare.

Med medel från Tillväxtverket undersökte de vilka branscher som har behov av arbetskraft. De försökte också hitta nyanlända utan formell utbildning men med arbetslivserfarenhet och kartlägga deras yrkeskunskaper.

– Några namn fick vi från Arbetsförmedlningen, men de flesta bra personerna hittade vi genom att leta i olika nätverk. Asem Abdo hittade vi till exempel i en syrisk förening i Kristinehamn, säger Patrik Sewik som är projektledare.

För grunt cv

Steg två blev att gå igenom Asem Abdos cv. Patrik Sewik berättar att många som kommer till Sverige har ett cv, men att det är alldeles för grunt. Så även i det här fallet.

– Det är ett problem, att om man är språksvag så klarar man inte att övertyga en arbetsgivare genom att berätta om sådant man kan och har gjort, säger Patrik Sewik.

– Man behöver antingen ett jättebra och detaljerat cv, eller någon som mig som snackar in folk, säger han.

Tog hjälp av tolk

Med hjälp av en tolk kunde de intervjua Asem Abdo och sammanställa fakta som gjorde det lättare för arbetsgivarna att förstå vilken detaljkunskap han har.

Företaget Gårdfeldts kyl i Karlstad nappade direkt.

De hade haft svårt att hitta kyltekniker länge, och när de hörde att Asem Abdo kunde börja arbeta lade de upp en plan som bland annat innebar att han fick börja med språkträning flera gånger i veckan.

Skrev ner nya ord

Under inlärningen kom Patrik Sewik ut till Asem Abdos arbetsplats och gick igenom nya ord som dykt upp sedan sist. De gick igenom arbetsordnar och skrev ner de ord som Asem hade svårt för.

Sedan tog de hjälp av en tolk för att sammanställa en ordlista på svenska och en på arabiska. Något som har varit till stor hjälp i arbetet.

– Det är lite svårt med kontakten med personer. Men man måste lära sig språket. Det är en nyckel i alla länder, säger Asem Abdo.

Tacksam för sin anställning

Patrik Sewik berättar att Asem Abdo behärskade språket rätt bra redan innan språkträningen drog igång, eftersom han redan hade varit i Sverige i tre år. Men det tog verkligen fart när han började jobba.

– Han fick arbeta tillsammans med en kille som heter Peppe och de har pratat svenska hela tiden, så han har verkligen haft en enormt bra språkutveckling, säger han.

Asem Abdo är tacksam för sin tillsvidareanställning på Gårdfeldts kyl i Karlstad. Han minns känslan när han skrev på kontraktet. 

– Jag känner mig mycket glad för att jag kan försörja mig och min familj nu. Jag tycker inte om att sitta hemma.

Vad betyder det för dig att få ett jobb?

– Det betyder mycket, man kan röra sig, man lära sig. Man kan allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.