Den nya strategin för hur vattennivån i Vänern regleras ska tillåta lite högre vattenstånd och större variation av vattennivån under vår och sommar, enligt Länsstyrelsen Värmland. Foto: SVT

Ny överenskommelse om hur Vänern ska regleras

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska vattennivån i Vänern regleras på ett nytt sätt. Syftet är bland annat att motverka igenväxtning av stränder. I dag, torsdag, tecknades en överenskommelse om ny tappningsstrategi.

Det är det så kallade Vänerrådet, där en rad organisationer, myndigheter och kommuner ingår, som ligger bakom den nya strategin för hur Vänern bör tappas på vatten.

– Överenskommelsen är resultatet av en lösningsorienterad dialog där kraftproduktion, skredrisker och den biologiska mångfalden vägts mot varandra och en väl avvägd tappningsstrategi har tagits fram. Jag känner mig väldigt nöjd med resultatet, säger Georg Andrén, landshövding i Värmlands län i ett pressmeddelande.

Högre vattenstånd

Enligt Länsstyrelsen Värmland kommer den nya strategin tillåta lite högre vattenstånd och större variation av vattennivån under vår och sommar.

Syftet är att motverka dels att stränder växer igen, dels problem för sjöfart och båtliv. Samtidigt ska strategin för regleringen av vattennivån minimera risk för översvämning och bibehålla flexibilitet för vattenkraften.

Överenskommelsen har tecknats av Länsstyrelsen Västra Götaland och Vattenfall Vattenkraft AB.

Bakgrund tappningsstrategi

”Avtappningen av Vänern regleras av en vattendom från 1937. Tappningsstrategin ligger inom ramen för denna och är en frivillig överenskommelse mellan Vattenfall och Länsstyrelsen i Västra Götaland. 2008 infördes en tappningsstrategi med syfte att minska risken för översvämningar. Det fick också en del negativa konsekvenser, som att naturen runt sjöns stränder snabbt växte igen. 2018 bildades Vänerrådet i syfte att få till stånd en förbättrad, säker och naturanpassad tappningsstrategi.”

Källa: Länsstyrelsen Värmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.