Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Sofia Sofroniadou berätta om den nya dokumentären om Osmo Vallos död. Foto: Privat/SVT arkiv

Ny radiodokumentär om Osmo Vallos död

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen släpper P3 en nygjord dokumentär om Osmo Vallos död av journalisten Sofia Sofroniadou.

-Jag vill belysa den här historiska händelsen som haft stora effekter på samhället och fick polisen att ändra rutiner. 

Den 30 maj 1995 avled 41-årige Osmo Vallo vid ett polisingripande på Kronoparken i Karlstad. En händelse som kunde ha passerat obemärkt som ”ett plötsligt dödsfall” om det inte varit för vittnen och Tvärsnytts reporter Hans Tengland som rapporterade om polisens övervåld. Fallet fick sedan stor nationell uppmärksamhet bland annat efter granskningen i SVT:s program Striptease med Janne Josefsson och Hannes Råstam.

Dömdes till dagsböter

Efter anhörigas krav gjordes tre obduktioner av Osmo Vallos kropp. Vid den sista framkom att han hade skador som styrkte det våld som vittnen berättat om.

Två poliser dömdes till dagsböter för att de låtit en polishund bita Osmo Vallo, men ingen ställdes till svars för hans död.

I dokumentären berättar Osmo Vallos barn om sin pappa. Historien återberättas också av vittnen och journalisten Hans Tengland som då var praktikant på Tvärsnytt och den som avslöjade händelsen. Janne Josefsson, som tillsammans med Hannes Råstam vann Stora journalistpriset för sin granskning i Striptease, medverkar liksom dåvarande chefen för ordningspolisen Sten Persson. Ingen av de poliser som var på plats vid händelsen har velat ställa upp.

Sofia Sofroniadou berättar om den nya dokumentären i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer