Foto: SVT

Ny rallytävling i Säffle

Publicerad

Den åttonde juni nästa år ska det bli rallyfest i Säffle – och tanken är att alla ska kunna delta på ett eller annat vis.

2019 är det 30 år sedan rallyföraren Lars Erik Torph från Säffle omkom i en olycka i Monte Carlo. Tävlingen L-E Torph Memorial körs till hans minne och i år kommer den också vara en del av Svenska rallycupen.

Samtidigt ska också en helt ny tävling genomföras – Seffle City Motor Challenge. Ett rally mitt inne i centrala Säffle där även den som inte äger en egen rallybil kan delta.

– Du kan starta med din standardbil. Reglementet säger att den måste vara besiktigad. Det ska finnas ett trepunktsbälte och den ska vara trafikförsäkrad, sen räcker det, säger Christian Bruse, sträckchef.

Blandat startfält

Tanken är att startfältet ska vara blandat med olika typer av bilar menar initiativtagaren Johan Richter.

– Vi vill se veteranbilar, raggarbilar, vi vill se allting, så brett som möjligt, säger han.

Sträckan som ska köras är cirka 1,5 km lång. Starten går vid Herrgårdsgymnasiet och målgång är efter två varv i rondellen vid Kanaltorget. Men det är inte den som kör snabbast som vinner.

– Själva tävlingsmonentet i den klassen är att man sätter en tid i sin första omgång, sedan får man åka en gång till och då ska man komma så nära sin första tid som möjligt, säger Christian Bruse.

Lyfta Säffle centrum

Syftet med hela evenemanget är att lyfta centrum i Säffle och tanken är att det ska finnas något för alla – även för den som inte är så intresserad av motorsport.

– Vi tänker att vi har ett lådbilsrace till exempel, ett pensionärsrally, ett shoppingrally, rallyfilmer på Saga-biografen och kanske drive-in-bio också, säger Katrin Steverding, projektledare Säffle kommun. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.