S och V har beslutat sig för att de vill bygga en ny simhall i Filipstad som ersätter stängda Spångbergsbadet. Foto: SVT

Ny simhall närmar sig i Filipstad – beräknas stå klar 2022

Uppdaterad
Publicerad

Filipstads politiska majoritet, socialdemokraterna och vänsterpartiet, har bestämt sig. De vill att det byggs en ny simhall i stället för att renovera gamla Spångbergsbadet.

Kostnaden beräknas i ett första skede bli 120 miljoner kronor, att jämföra med 104 miljoner för en renovering.

Simhallen i Filipstad tvingades stänga akut i mars 2019 på grund av sprickbildning och har inte öppnat sedan dess. Utomstående konsulter har därefter utrett två alternativ för simhallen, bygga nytt eller renovera det befintliga badet.

I konsultrapporten förordades ett nybygge och den linjen går nu även S och V på.

– Sett till kapitalkostnad blir det mycket billigare att bygga nytt eftersom en renovering skulle ge en kortare avskrivningstid. Dessutom är det en risk med att renovera en 50 år gammal simhall, man vet aldrig vad som kan dyka upp under tiden, säger kommunalrådet Åsa Hååkman Felth (S).

Nästa fas inleds

Nu inleds nästa fas i projekteringen där nyckeltalen som hittills har presenterats ska förvandlas till en mer konkret summa för vad ett nybygge kommer att kosta.

Efter utredningen ska frågan upp i kommunfullmäktige till beslut.

– Vi ser inget politiskt motstånd i den här frågan, vår uppfattning är att alla vill bygga. En ny simhall är viktig för kommunens skull, för folkhälsan, säger Hååkman Felth.

Kan stå klar hösten 2022

Byggtiden för simhallen, som är tänkt att uppföras på samma plats som Spångbergsbadet, beräknas bli 1,5 år och därmed kan den stå klar hösten 2022.

– Men det troligaste är att det blir runt årsskiftet 2022/2023, säger Åsa Hååkman Felth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.