Lars Lundin på Bengt Lundin AB är orolig över den nya skatten på plastpåsar. Foto: SVT

Ny skatt oroar plastkasseföretag i Jössefors

Publicerad

Den förste maj blir det, om riksdagen säger ja, en ny skatt på plastkassar. Mellan sex och sju kronor beräknas en kasse kosta i butiken. Syftet med den nya skatten är bland annat att minska nedskräpningen.

Ovissheten om framtiden är stor för plastkassetillverkaren Bengt Lundin. Idag arbetar 100 personer i företaget och här tillverkas 800 miljoner kassar om året. Idag har man fullbeläggning, men är exportalternativet ett sätt att parera ett produktionsbortfall efter skattehöjningen?

– Vi vet inte hur kunderna kommer att agera. Kommer de att ta ut skatten av konsumenten eller kommer man att sänka marginalen på kassen. Vi utgår dock ifrån att det blir en betydligt lägre utleveransvolym från fabriken, säger Lars Lundin, senior adviser hos företaget

Ska minska nedskräpningen

Det är regeringen som tillsammans med Centern och Liberalerna föreslår skatten som riksdagen ska besluta om och som ska börja gälla från förste maj i år. Det innebär att en kasse i butiken beräknas kosta mellan sex och sju kronor och syftet är att minska nedskräpningen.

– Vi tycker att skatteförslaget är fullständigt ogenomtänkt. Man har inte riktigt förstått vilka konsekvenser det ger. Miljösynpunkt är ett argument. Det handlar då om nedskräpning. Vi anser inte att bärkassar är en nedskräpningsfaktor i Sverige och inte i Norden heller. Vi har ett system som bygger på att vi återanvänder och återvinner våra produkter.

Beredskap för nedskärningar

Men hur är det då för dom 100 anställda. Hur stor är då risken att en del förlorar jobben?

– Vi har en hög beredskap för det, men vi har inte taget några beslut än, avslutar Lars Lundin på Bengt Lundin AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.