Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Nilsson, barn- och utbildningschef i Grums kommun, om varför utbildningen är viktig. Foto: SVT

Ny utbildning i Grums ska ge fler gymnasiebehörighet

Publicerad

Denna höst har Grums kommun startat ett nytt individuellt program för personer upp till 20 år som saknar gymnasiebehörighet.

-  Det är en satsning för att ge de här eleverna en möjlighet att utveckla sig till sin fulla potential, säger Thomas Nilsson, barn- och utbildningschef i Grums kommun.

I våras saknade 17 procent av eleverna som gick ut grundskolan i Grums behörighet till gymnasieskolan. Andelen har blivit fler under pandemin. Programmet har tolv platser, varav tio är fyllda.

Beviljades inte statsbidrag – ”Vi omprioriterar”

Kommunen ansökte om statsbidrag för satsningen. Men av de 24 miljoner man ansökt om till Grums kommun fick man bara drygt en – och de pengarna kommer inte att användas till IM-programmet.

– Det här programmet kommer att finansieras med kommunala medel, säger Thomas Nilsson.

I klippet ovan berättar Thomas Nilsson om den främsta orsaken till att elever inte får behörighet och på vilket sätt IM-programmet kommer att kunna göra skillnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer