Daniel Schützer (S) och Marianne Utterdahl (SIV) om problemen inom barn- och ungdomspsykiatrin. Foto: SVT

Ny utredning om problemen inom barn- och ungdomspsykiatrin

Publicerad

Nu ska barn- och ungdomspsykiatrin i länet utredas för att kvalitén ska kunna bli bättre och köerna kortare.
– Vi ser tydligt att siffror visar att barn- och unga har sämre tillgång till behandling vid psykisk ohälsa än vad de har i riket i stort, och då måste vi göra något åt det, säger Daniel Schützer (S), ledamot i regionfullmäktige i Värmland.

Regionrådet Marianne Utterdahl (SIV) säger att det är ett stort misslyckande när vården inte lyckas erbjuda rätt hjälp i tid.

– Men det utvecklingsarbete som har pågått och pågår går framåt och vi vill att man ska kunna lägga all kraft på att genomföra de förbättringsåtgärderna. Det behövs inte fler utredningar, säger hon.

Långa väntetider

Regionens egen statistik visar att BUP i Värmland under en lång period legat sämre till än genomsnittet i landet när det gäller barn och ungdomars rätt till utredning eller behandling inom 30 dagar.

Mars och april som är de senaste siffrorna visar dock på en förbättring . 68, respektive 69 procent av de som sökte fick då  utredning eller behandling inom 30 dagar.

(S) fick stöd av (SD)

Det blev politisk strid om motionen som Socialdemokraterna Daniel Schützer och Christina Wahrolin la fram för regionfullmäktige, med krav på en genomlysning och en analys för att förbättra situationen.

Den politiska ledningen fick ge sig när Sverigedemokraterna, som har vågmästarroll i regionen, röstade med Socialdemokraterna.

Marianne Utterdahl säger att det inte behövs fler utredningar utan handling istället, och pekar på att svårigheten att få tag på personal till barn- och ungdomspsykiatrin är en orsak till problemen. Något som Region Värmland delar med andra regioner.

– Sjukvårdspartiet har haft ansvar för psykiatrin i mer än åtta år nu och de har gång på gång talat om att vi är på rätt väg och att åtgärder är på väg men siffrorna visar någonting helt annat så de lyckas ju inte, säger Daniel Schützer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer