Nya ägare för butiken i Likenäs

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det bullkalas på lanthandeln i Likenäs när en lanthandlare lämnade och två nya tog över efter 46 år.

När butiken i Likenäs öppnade på onsdagen var det lång kö utanför. Alla ville hälsa på de nya butiksägarna som var glada men trötta efter att ha jobbat halva natten med att ställa i ordning allt.

–Det var en otrolig känsla när vi kom i morse och skulle sätta nyckeln i låset och skulle vrida om. Nu händer det liksom. Vi var ju uppe till tre i natt för att vi älskar det här, så det var inga problem, säger Anton Selberg.

Fredrik Halvardsson är uppvuxen i Karlstad men har släkt i Höljes och har varit i trakterna mycket när han var liten. Anton Selberg kommer ursprungligen från Boden och på senare år har båda jobbat och bott i Stockholm.

– Vi har jobbat inom ICA länge, och kikat på butik länge och när den här möjligheten dök upp tänkte vi på potentialen i det området, det finns mycket framtidstro här, både för butiken men också för orten, säger Fredrik Halvardsson.

Känslosamt när gamla handlaren lämnar

Och samtidigt som de två nya butiksägarna checkar in, så är det någon annan som checkar ut. Gunilla Spiik har drivit butiken tillsammans med ”Petter i boa” i 46 år, och även om hon ser fram emot all fri tid som väntar henne, så glimrar en liten tår i ögonvrån innan hon lämnar butiken.

– Det känns bra och det är trevliga och duktiga killar som kommer, säger hon.

Det är väldigt lång period som du har varit här och det måste bli en stor förändring för dig. Hur tänker du kring det nu?

– Jomen, nu är det skönt att sluta, efter 46 år, säger hon.

När hon har hämtat de sista tillhörigheterna och går mot utgången i butiken så är det flera som stoppar henne, kramar om och önskar lycka till. Det tar lång tid innan hon kommer iväg, alla vill ha en pratstund med kvinnan som har varit en central del av bygden under så lång tid.

Långsiktig strategi

Och samtidigt i en annan del av butiken i Likenäs arbetar de nya ägarna med att plocka upp varor och hälsa på nya bekantskaper.

– Hej och välkommen, vad roligt att ses! Det är min första dag här, säger Anton Selberg till en av kunderna som har stannat för att ta sig en bulle vid fikabordet.

Vad är er strategi för verksamheten nu då?

– I början handlar det mycket om att börja lära känna kunder och lyssna in, helt enkelt. Sen är det klart att vi har tusendals idéer som vi vill sätta igång med, men det är bra att skynda lite långsamt, så att vi gör rätt saker, säger Fredrik Halvardsson.

– Gunilla har ju drivit butiken i 46 år, och vårt mål är att vi ska säkra 46 år till, säger Anton Selberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.