I anslutning till Hells Angels lokaler på Sjöstad i Karlstad hittades den 48-årige mannen död i slutet av november 2017. Foto: TT/SVT

Nya DNA-svar i HA-mordfallet

Publicerad

Värmlands tingsrätt friade i somras två misstänkta män för mordet på en 48-årig Hells Angels-medlem. Nu har nya DNA-bevis kommit som åklagaren menar utesluter andra tänkbara gärningsmän. Ärendet är överklagat och kommer tas upp i hovrätten.

I november förra året hittades en 48-årig HA-medlem död inne på Hells Angels fastighet på Sjöstad i Karlstad. Intill kroppen stod en bil parkerad som kunde knytas till två män, 33 och 34 år gamla, med koppling till MC-klubben. Polisen fann bland annat DNA från de två männen på saker i bilen, men där fanns även DNA från flera okända personer vilket fick betydelse i tingsrättens dom.

Tingsrätten skrev i sin friande dom att det okända DNA:t talade för att ytterligare personer kunde varit inblandade och det var en av orsakerna till att det inte kunde ställas utom rimligt tvivel att de två var oskyldiga. Åklagare Stefan Wessbergs teori var att DNA:t sannolikt kom från bilens tidigare ägare och nu visar provsvaren från NFC Nationellt forensiskt centrum att så var fallet.

– Precis som jag misstänkte tillhör det de två senaste ägarna till bilen, säger Stefan Wessberg.

Utökar åtalet

Den friande domen i tingsrätten är överklagad av Stefan Wessberg och han har även utökat åtalet till att utöver mord även omfatta medgärningsskap eller medhjälp till mord.

Wessberg har hela tiden hävdat att det är de två åtalade som utfört mordet på egen hand.

Vad tror du det vidgade åtalet och DNA-svaren kan få för betydelse i hovrätten?

– Jag hoppas att det får bägaren att rinna över – vi tyckte redan innan att det inte fanns saker som talade för att andra varit med, men inget av det här kommer omkullkasta hela utredningen.

De misstänktas advokater väntar nu på att få ta del av resultaten av analysen och vill avvakta med kommentarer. Något datum för hovrättsförhandling är ännu inte utsatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer