Enkelspåret över Pråmkanalen skulle byggts ut till ett dubbelspår – men det arbetet skjuts nu upp rejält. Genrebild. Foto: TT

Nya dubbelspåret i centrala Karlstad försenas

Uppdaterad
Publicerad

Det planerade bygget av ett nytt dubbelspår på järnvägen över Pråmkanalen i Karlstad skjuts upp. Trolig byggstart är nu inte förrän 2019 – istället för nu i augusti.

Det skriver NWT på onsdagen.

Upphandlingen kring bygget avslutades i juli och tanken var att det skulle börja arbetas vid platsen redan nu i augusti för att dubbelspåret sedan skulle tas i bruk redan nästa höst, men efter att ett av de förlorande bolagen begärt överprövning tas det hela om.

Enligt NWT har det hela att göra med att Trafikverket ändrade i avtalet i slutet av upphandlingstiden och på grund av systemfel fick inte alla bolag som först sökte möjlighet att åter lägga anbud.

Valde att avbryta – och börja om

Efter en överprövning av beslutet valde Trafikverket istället att avbryta hela upphandlingen – och därmed skjuta upp byggstarten.

– Det är beklagligt. Vi har gjort det som har stått i vår makt för att komma i gång med bygget, men nu tvingas vi genomföra en ny anbudsrunda. Planen är att den inleds våren 2018 och att kontraktet med vinnaren skrivs nästa höst, säger Trafikverkets projektledare Jörgen Olofsson till NWT.

Troliga förseningar för andra projekt

Det här innebär troligtvis förseningar för resten av byggandet längs med sträckan – framför allt Centralstationen och det nya resecentrat som ska anläggas.

– Det är troligt att det här leder till förseningar även för Karlstad C på något sätt, säger Sören Jonsson, projektledare för Tåg i tid-projektet vid Karlstads kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.