Det blir ingen tävlingskörning på superspecialen i Karlstad under torsdagskvällen. Foto: TT

Nya förändringar i rallyts tävlingsprogram

Uppdaterad
Publicerad
Nu görs fler förändringar i rallyprogrammet.
Superspecialen som ska inleda tävlingen på torsdagskvällen stryks som tävlingssträcka och i stället kommer den att köras som en andra shakedown.
– Det gör att förarna får fyra däck till att använda under veckan, säger rallyts vd Glenn Olsson.

I ett beslut från tävlingsledningen i Svenska rallyt meddelas att SSS1 Karlstad ställs in. Därmed stryks alltså ännu en sträcka i årets tävling.
Dock kommer alla rallybilar att finnas på plats på travet och sträckan ska köras som en andra shakedown. Alla förare måste köra en gång, men de kommer att köra en och en, inte i duellform som i vanliga fall.

– Det har varit kreativa diskussioner som lett fram till det här. Vi har gjort så här för att ändå behålla rallyaction i Karlstad och samtidigt se till att förarna får fyra fler däck att använda under veckan, säger Glenn Olsson.

SVT sänder inställda sträckan

Förutom tävlingsmomentet lämnas planeringen oförändrad på travbanan.

– Det blir skotershow, autografskrivning och så vidare. Jag tror att förarna kommer att bjuda på action ändå, de har inget att förlora, säger Olsson.

Och trots att sträckan är inställd, och förvandlad till en så kallad shakedown (träningssträcka),  kommer den att sändas som planerat i SVT2 20:00 torsdag kväll.

Inte heller den ordinarie shakedownsträckan Skalla, som också har påverkats hårt av vädrets makter, blir exakt som vanligt under torsdagsmorgonen. Men den kommer att köras och kravet på förarna i WRC-klassen, P1, är att de ska köra minst en vända på sträckan.

– Det görs också med hänsyn till att spara däck. Men de får förstås köra hur mycket de vill, säger Olsson.

Vill möjliggöra för fler däckbyten

Besluten har fattats efter ett möte med stallcheferna i de olika teamen efter torsdagens rekognosering. Några ytterligare förändringar i tävlingsupplägget är inte att vänta i nuläget enligt Svenska rallyts bas.

– Det vi däremot jobbar på är att få fram en lösning som möjliggör fler däckskiften under tävlingens gång, säger Glenn Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska rallyt 2020

Mer i ämnet