Det dröjer innan de omdiskuterade ambulansflygplanen är i luften. Faktum är att de ännu inte levererats till Sverige. Foto: Arkiv

Nya förseningar för ambulansflyget när domstolen säger nej

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer nästa bakslag för satsningen på ambulansflyg i regionernas egen regi. Det innebär att starten försenas ytterligare.

Den upphandling av pilottjänster som kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg, KSA, gjort godkänns inte av förvaltningsrätten. Domstolen anser att hela upphandlingen måste göras om.

– Det är ytterligare ett bakslag för en verksamhet vars resa varit beströdd med problem, säger KSA:s ordförande Ola Karlsson (M) i Karlskoga.

Domen i förvaltningsrätten innebär att satsningen på ambulansflyg i regionernas regi försenas ytterligare.

– Nu får vi se på alternativ, att göra en direktupphandling eller om det finns möjlighet att vi själva anställer piloterna. Det skulle vara en snabbare lösning, säger Ola Karlsson.

Tanken har varit att ambulansflyget skulle starta i sommar, i månadsskiftet juli-augusti. De omdiskuterade sex jetplan som man köpt för 720 miljoner kronor har heller inte kommit till baserna som ska finnas i Umeå, Stockholm och Göteborg.

Ola Karlsson säger att om allt går helt utan problem kan starten för de två första planen som ska vara stationernade i Umeå kunna bli i november.

– Men då ska allting klaffa.

Oklart med start i Värmland

KSA har tidigare tilldelat bolaget OSM Aviation Crew uppdraget att bemanna ambulansflygen med piloter. Det överklagades och domstolen som river upp tilldelningsbeslutet anser att bolaget inte uppfyllde de krav man ställt.

Domstolsbeslutet innebär att också KSA:s ambulansflyg som ska serva Värmland, placerat i Göteborg, blir försenat. När det startar kan ingen svara på i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.