Nya kinesiska ägarna på plats i Hagfors

Publicerad

Redan i maj ska det stängda Brukshotellet i Uddeholm öppna igen, om allt går i lås. Idag var de nya kinesiska ägarna på plats för att inspektera sitt köp.

Det är idel glada miner när vi möter företrädare för Topraise Invest i det igenbommade Uddeholms brukshotell. Här, vid Rådasjön, har det kinesiska företaget hittat exakt det de sökt.

-  Jag älskar det, säger Lu Xiaobu, företrädare för företaget.

– Det är så fint med sjön och bergen och skogen!

Gjordes om till asylboende

Brukshotellet köptes upp av ett företag i Gävle för att göras om till asylboende när flyktingströmmen till Sverige var som störst. Sedan asylboendet avvecklades för snart ett och ett halvt år sedan har det stått tomt. Men även om köparna inte stått på kö ser det kinesiska företag som nu slagit till bara möjligheter.

– Många kinesiska turister kommer från stora städer i Kina. Här kan de komma nära naturen och få frisk luft, säger April Yang, en annan av Topraise Invests företrädare på plats i Uddeholm.

”Det här betyder väldigt mycket för kommunen”

För Hagfors kommun innebär köpet en lättnad. Flera hotell och pensionat i kommunen gjordes om till asylboenden under den stora flyktingströmmen till Sverige. Ett antal av dem står fortfarande tomma, mer än ett år efter att flyktingarna flyttat.

– Det här betyder väldigt mycket för kommunen, säger utvecklingschefen Lars Nyborg.

– Att döma av de planer vi fått presenterade för oss är det en intressant investering som kan föra mycket gott med sig.

Det här är ju ett gammalt klassiskt brukshotell som nu ska bli semesterparadis för kineser -  är det här något du kunnat tänka dig?

– Nej det kom som en glad nyhet. Den kinesiska marknaden är ju enorm. Nu hoppas vi att fler ska få ta del av Hagfors och Värmland.

Finns det någon oro för att huset ska bli tomt igen om det inte går som de tänkt sig?

– Nej, det är ju ett så fint läge här att jag vill tro på att det ska gå.

”Vi vill göra hotellet till en riktig semester-resort”

I maj hoppas Topraise Invest öppna för den första kinesiska turistgruppen. Och företaget har storslagna framtidsplaner.

– Vi vill göra hotellet till en riktig semester-resort med restaurang, bar , bastu och aktiviteter som fiske, cykling och golf, säger Lu Xiaobu.

– Vi hoppas få välkomna hela världen till Uddeholm!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer