Foto: SVT

Nya krav för att bygga i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av bostäder i Karlstad är nu så stort att kommunen vill ställa nya krav på byggherrarna. Enligt ett beslut i kommunstyrelsen kommer kommunen att kräva att den som vill bygga ska släppa till lägenheter för sociala behov. Dessutom måste byggherrarna skapa bostäder på mindre attraktiva lägen för att över huvud taget få bygga.

– Det handlar om att exploatören får ett A-läge men den kanske ska bygga på ett C-läge också, och det är för att få fart på dom mindre attraktiva tomterna och att få ett byggande utanför tätorten, säger Lena Huldén, utvecklingsstrateg på Karlstad kommun.

På Rud i Karlstad förbereds just nu bygget av 250 lägenheter med utsikt över Klarälven och närhet till centrum. Här har bostadsbyggarna märkt av efterfrågan på lägenheter.

– Dom bostäder som vi varit med och utvecklat här har väldigt många varit intresserade av. Redan innan vi påbörjat bygget så är det slutsålt, berättar Henrik Lindblad, vd för FB Bostad.

1000 lägenheter per år behövs

Lena Huldén bekräftar att bostadsbehovet enligt prognoser bara ökar.

– Just nu behöver vi dubbelt så många som produceras. Under 2016 beräknas det stå femhundra lägenheter inflyttningsklara i kommunen och det räcker inte på långa vägar, säger hon. Vi behöver upp emot 1000 lägenheter årligen, för att uppfylla det behovet vi har. Det är de närmsta åren, sedan kommer det att öka, fortsätter Huldén.

Behovet märks bland äldre, ungdomar och studenter och flyktingar. En bidragande orsak till det stora bostadsbehovet är att det kom en ny lag i mars, som ålägger kommunen att hitta bostad till dom nyanlända.

– Tidigare kom det mest familjer, berättar Lena Huldén, och då var det lättare att klara det behovet. Nu är det till 95 % ensamhushåll och då blir det svårare, säger hon.

Dubbel markanvisning

För att kunna tillgodose behovet av bostad så har Karlstads kommun tittat på Göteborg som provat sk dubbel markanvisning. Kommunen kommer även börja att skriva in nya krav i avtalen med byggherrarna så att kommunen får möjlighet att hyra eller köpa minst tio procent.

– Vi har ett stort behov av bostäder och därför får vi arbeta på alla sätt vi kan. Det här är två nya idéer för oss i Karlstads kommun som vi vill pröva, säger kommunalrådet Per-Inge Lidén (MP).

Dialog kring förändringarna

Under våren har kommunen haft dialog med exploatörer och fastighetsägare om dom nya ”verktyg” som kommunstyrelsen nu tagit beslut om.

– Det är viktigt att vi gör det i samarbete med exploatörerna så att dom känner att det här är en väg som funkar för dom med, menar Lena Huldén.

Men med nya krav från kommunen, väljer då bostadsbyggarna att lämna Karlstad och bygga bostäder i andra tillväxtregioner?

– Det gör vi verkligen inte, säger Henrik Lindblad, vi tror att det som är bra för samhället och det som skapar en god samhällsutveckling det är också det som är bra för oss, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.