Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En del överlevande mygg kan märkas av, berättar Jan O. Lundström. Foto: SVT

Nya myggbekämpningar i Forshaga kommun

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren genomfördes en större insats för att få bukt med myggproblemen som plågat invånarna i Forshaga kommun under lång tid. I år genomfördes nya bekämpningsinsatser i början av juni.

– Denna gång blev det en rejäl bekämpning på ungefär 280 hektar, säger Jan O. Lundström, verksamhetsledare för Biologisk Myggkontroll.

Förra året gjordes bekämpningen på 154 hektar.

Rätt tidpunkt måste väljas för ett bra resultat. Det biologiska bekämpningsmedlet VectoBac G är bara verksamt i 24 timmar, och får max användas en gång under en fjortondagarsperiod.

Bör användas tidigt

Dessutom bör det användas i de tidiga larvstadierna för att ge god effekt – äldre larver är betydligt svårare att behandla. 

– Väderförhållandena orsakade översvämning i två omgångar, vilket innebar att två kläckningar av översvämningslarver hamnade inom 14 dagar. Vi fick välja vilken av dem som skulle bekämpas, och det blev den senare kläckningen, berättar Jan O. Lundström.

I klippet kan du höra Jan O. Lundström berätta om hur myggsituationen i Forshaga kommun väntas bli denna sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer