Nya pengar till vargimport

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket får 420 000 kronor av regeringen. Pengarna ska täcka extrakostnader för arbetet med att flytta vargar från Ryssland till Sverige.

Miljöminister Lena Ek (C) har beslutat att ge Naturvårdsverket 420 000 kronor extra i budgeten. Pengarna ska användas för resor till Ryssland i samband med  projektet att flytta vargar från djurparker i Ryssland till djurparker i Sverige.

Valparna ska sedan användas som avelsdjur i djurparkerna och deras avkommor sättas ut i vilda vargfamiljer. Det kan även vara möjligt att sätta ut ryska vargvalpar direkt i svenska vilda vargfamiljer.

Fyra valpar redan här

– Vi på Naturvårdsverket hoppas kunna utveckla samarbetet mellan Sverige, Finland och Ryssland, i hur vi ska förvalta våra vargstammar med hänsyn till varandra, säger Helena Lindall-Vik på Naturvårdsverket.

Tidigare har Naturvårdsverket besökt Ryssland och hämtat hem fyra vargvalpar som i framtiden ska användas för att avla fram utsättningvalpar. Enligt Miljödepartementet måste pengarna användas innan den sista juni 2013.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.