Foto: SVT

Nya regler för vedspisar upprör

Uppdaterad
Publicerad

Från den 1 juli blir det strängare miljökrav för vedeldade spisar och pannor. Men de nya reglerna leder till oro och över 6.000 personer har anslutit sig till Vedspisupproret.

Från halvårsskiftet skärper Boverket miljökraven för att elda med ved och pellets. Det har gjort att många med sådana värmekällor börjat oroa sig. På sociala medier är diskussionen om vedspisen lika het som spisen själv – en grupp kallar sig Vedspisupproret och initiativtagare är Rasmus Norling som är länsombud för Svenska Byggnadsvårdsföreningen i Värmland.

 – Boverket har tagit väldigt lite hänsyn till kulturmiljöskäl och att vedspisen är en viktig del av vårt kulturarv, säger Rasmus Norling.

Införs av hälsoskäl

Efter kritiken från flera håll i landet har Boverket velat lugna dem som redan har exempelvis en vedspis eller vedkamin installerad.

– Det verkar som att många har missuppfattat de här reglerna. Folk har varit väldigt bestörta och trott att vi ska förbjuda vedeldning men så är inte alls fallet. De nya reglerna gäller främst nybyggen och införs av hälsoskäl,  har Lena Hagert Pilenås på Boverket sagt till SVT.

– Men förr eller senare måste den bytas ut och i rapporten framkommer att man jämställer en återinstallation med en nyinstallation och då gäller de nya reglerna. I praktiken innebär det att om man vill installera en äldre vedspis måste man kunna visa ett typgodkännande, säger Rasmus Norling.

Vill ha utredning

Enligt honom finns forskning som visar att äldre spisar är precis lika bra som de nytillverkade när det gäller utsläpp och effektivitet.

Vedspisupproret arbetar nu för att det ska bli tydligare skillnad mellan nyinstallation och återinstallation i syfte att skydda kulturmiljöerna. De vill även att Boverket utreder om äldre vedspisar och kaminer verkligen är den miljöbelastning som Boverket påstår.

LÄS MER: Om de nya regelrna hso Boverket (extern länk)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.