Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har de konfirmationsläger med hästtema? Hör prästerna Helena Fhager och Maria Carlsson om satsningen. Hästen Bitzy följer med sin ägare och fyller en viktig roll bland konfirmander. Foto: SVT

Nya satsningen för att locka fler att konfirmera sig: Hästkonfa

Publicerad

Två hästtokiga präster längtar till sommaren, till barbackaritter och hästkonfa. I sommar håller de konfirmationsläger för ungdomar som inte vill lämna hästen för kyrkans skull. Det här är det senaste i raden av temakonfirmation som Svenska kyrkan erbjuder värmländska ungdomar.

I Karlstad stift väljer nästan en fjärdedel av ungdomarna att konfirmera sig. Det är fler än i många andra delar av landet.

Konfirmation med olika teman

Här erbjuds 14-15-åringar konfirmationsgrupper på teman som fotboll, skidor eller golf. Här finns jägarkonfa och äventyrskonfa och nu också kombinationen häst, präst och konfirmationsläger.

– Vi tänkte att vi gör en kombo av häst och konfirmation, säger Helena Fhager, präst i Brunskog-Mangskogs församling.

– Varför inte fånga upp ungdomar med deras intressen istället för att slita dem ifrån deras intressen? Vi vill fånga ungdomarna med det de tycker om, säger Maria Carlsson, präst i Nor-Segerstads församling och initiativtagare till häst-konfa.

Möts på Lillerud

I mitten av juni kommer hästar, ungdomar och präster att stråla samman på Lillerud.

– Vi kommer att varva häststund med lektionsstund och man behöver inte vara jättevan, utan alla med hästintresse är välkomna, säger Maria Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.