• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: SVT

Nya svårigheter för gränshandeln – slåss om personalen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett par veckor tillbaka har Norge tagit bort de flesta av de restriktioner som hindrat norrmännen från att resa till Sverige under pandemin. Men när norrmännen nu återvänder till de stora köpcentren längs gränsen väntar nya problem.

En stor del av den personal som bemannat den tidigare så blomstrande gränshandeln har sökt sig till nya branscher. Nu slåss butikerna om dem som finns kvar.

Det talas återigen norska i den stora livsmedelsbutiken i ett av köpcentren i Charlottenberg. Handeln har fått ett rejält uppsving sedan Norge slopade merparten av gränsrestriktionerna för ett par veckor sedan.

Men att återstarta handeln har visat sig svårare än många trott. Personalen har nämligen flytt branschen.

Coronapandemin

– Några har börjat jobba inom vården och på dagis, andra studerar eller har bytt till andra jobb. Nu drar alla i dem som finns kvar, säger Tommy Johansson, butikschef i en av de stora livsmedelsbutikerna.

”Många har fått sig en tankeställare”

Som mest fanns mer än 50 fast anställda i butiken där Tommy Johansson är chef. Under pandemin varslades alla utom fem. Idag är de 22, och att nyanställda har visat sig vara svårt.

– Många är rädda. Det här räknades som säkra jobb, men nu har många fått sig en tankeställare.

Gränshandeln tappade 95 procent av omsättningen under coronapandemin. Kan den återta sin starka ställning? Hör Tommy Johanssons tankar om framtiden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet