Det första spadtaget togs under måndagen för bygget av två nya hyreshus i Torsby. Foto: SVT

Nybygge i Torsby trots krympande befolkning

Uppdaterad
Publicerad

I dag togs det första spadtaget för två nya hyreshus i Torsby. Trots att invånarantalet i kommunen minskar stadigt råder akut brist på lägenheter inne i tätorten.

För den som söker lägenhet i Torsby kan väntan bli lång. Mycket lång. Just nu har det kommunala bostadsbolaget Torsby Bostäder inga lägenheter alls att erbjuda de 1 300 bostadssökande som finns på intresselistan.

– Det har inte varit så här hårt söktryck på 20-25 år, säger vd:n Håkan Laack.

– Alla 1 300 är kanske inte akut bostadssökande men vi kan inte alls tillgodose det behov som finns.

Första sen 90-talet

För att råda bot på bristen sattes i dag skopan i jorden för två nya flerfamiljshus i Herrgårdsområdet i centrum. Totalt byggs 16 nya lägenheter, förutom de 43 som just färdigställts i en annan del av tätorten. Byggena är de första nya hyreshusen i Torsby sedan början av 1990-talet.

– Det känns väldigt bra, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S), något lättad efter att själv ha manövrerat grävskopan för att markera byggstarten.

– Det är många i bostadskön och arbetsgivare hör av sig och ber oss skynda oss att bygga eftersom det saknas bostäder till deras anställda.

Krympande befolkning

Samtidigt fortsätter befolkningen i kommunen att krympa. Förra året minskade Torsby mest av alla svenska kommuner.

Hur hänger det här ihop?

– Ja det kan tyckas märkligt, men det är många som flyttar in från landsbygden till tätorten. Det är synd, men människor måste själva få välja var de ska bo. Då är vi glada om de stannar i kommunen i alla fall, säger Ann-Katrin Järåsen.

Håkan Laack fyller i:

– Det är högkonjunktur, och ungdomar har jobb och råd att flytta hemifrån. Sen har vi nysvenskar som vill ha bostad. Just nu har vi inget alls att erbjuda, så det här behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.