Foto: TT

Nyförlöst lämnades utan vård och mat på CSK

Publicerad

En 22-årig kvinna som precis genomgått ett kejsarsnitt på Centralsjukhuset i Karlstad lämnades utan mat och tillsyn i nästan ett dygn. När en undersköterska till slut tog hand om henne hade hon blött genom alla förband och fått värmeutslag av att ha legat på plastlakan. Det här uppger kvinnan själv i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Kvinnan snittades under natten den 8 juli och anlände, enligt anmälan, till avdelning 14 på Centralsjukhuset i Karlstad vid niotiden på morgonen. Då fick hon morfin och sov sedan till 14-tiden, då hon fick en smörgås och lite att dricka. Därefter ska ingen ha kollat till henne, förutom att personal kom in och tömde katetern då och då.

Skulle skriva avvikelse

Först morgonen därpå kom en undersköterska och tog hand om henne. Då låg kvinnan nerblodad i sängen. Undersköterskan hjälpte henne att duscha och gav henne mat, samt lovade att skriva en avvikelserapport.

Kvinnan uppger att hennes sambo och det nyfödda barnet låg på en annan avdelning och att hon var ensam på avdelning 14.

”Tydliga rutiner”

Verksamhetschefen för kvinnosjukvården har inte fått någon information om händelsen.

– Vi har tydliga rutiner som gäller för vård av patienter som förlösts med kejsarsnitt. Det som är beskrivet av patienten har inte kommit ledningen till kännedom under vårdtiden och vi har inte ännu tagit del av anmälan. När vi gjort det kommer vi att utreda om något skulle ha gått fel, säger Hugo Hessel som är tillförordnad verksamhetschef för kvinnosjukvården Centralsjukhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer