Under snart två års tid har röjningsarbetet pågått i den kuperade skogsterrängen utanför Storfors. Foto: SVT

Nyröjda vandringleder utanför Storfors

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen invigdes nyröjda vandringsleder i Storfors och Karlskoga. Det är Lårhöjds-leden och Åsjö-leden som märkts upp och drygt 7 mil vandringsled har gjorts mer tillgänglig.

Under snart två års tid har röjningsarbetet pågått i den kuperade skogsterrängen utanför Storfors.

– Det är ett jättejobb som gjorts och vi anser att det är väl använda pengar, säger Lennart Johansson som arbetar som turistsamordnare i Storfors kommun.

Per Persson och Bertil Schua har arbetat med röjningsarbetet under sommar- och höstsäsong den här dagen höll de i bandet när kommunalrådet Hans Jildesten klippte det utanför Lårhöjdsstugan vid invigningen.

– Det känns roligt att så många kom för att titta idag, fler än jag hade trott när vädret är som det är, säger Per Persson.

Det blåser lite råkallt uppe på höjden vid Lårhöjdsstugan och regnet fick vandrarna att dra på sig regnställ innan de vandrade vidare efter invigningen. Ett sjuttiotal välklädda entusiaster hade tagit sig till invigningen och vid stugan bjöd Föreningen Storfors Skidor på korv och kaffe.

Men från kommunens sida finns förhoppningar om att de nyröjda lederna ska kännas inbjudande för alla som vill komma ut i naturen.

– Vi har ett folkhälsoperspektiv som känns viktigt, säger Lennart Johansson. De boende i området ska ha möjlighet att komma ut, under ordnade förhållanden, i skog och mark.

Men som turistsamordnare vill Lennart Johansson också se mer långväga gäster längs lederna.

– Om vi tittar på det ur turistisk synpunkt så är ju lederna en stödprodukt till dom boendeanläggningarna som finns i området. Sedan tror vi väl också på sikt att med tanke på trenden vandring så kommer folk ifrån mellan Europa söka sig norrut för att få möjlighet att uppleva tystnad på ett sätt man inte gör i vardagen där nere.

I området hänger nu många mils vandringsleder ihop. Förra året färdigställdes Rövarleden mellan Bjurbäcken och Silvergruvorna i Nykroppa och nu alltså Lårhöjdsleden och Åsjöleden. Per Person och hans skogsröjarkollegor Bertil Schua, Samir alhaj Husson känner sig nöjda med sitt arbete men inte riktigt färdiga eftersom de ser fler vandringsmöjligheter i den kuperade skogsterängen.

– Nu hoppas jag att vi får fortsätta röja Järnsjöleden, säger Per Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.