Tidigare har man på Eda vårdcentral haft överförskrivningar av bland annat vanliga läkemedel som exempelvis paracetamol.
Att en patient tar fler läkemedel än nödvändigt har oftast många olika anledningar men kan innebära stora risker för patientsäkerheten, enligt Björn Alexandersson, enhetschef på Eda vårdcentral.
– Det kan ju vara svårt för patienten att bedöma vilka läkemedel som faktiskt hjälper och vilka som är förknippade med risker, säger Sebastian Schmidt, distriktsläkare och läkemedelsansvarig läkare.
Skapade nytt arbetssätt
Problemet väckte Björns idé om att starta ett receptbedömningsteam där en farmaceut, en läkare och en sjuksköterska tillsammans går igenom läkemedelsförfrågningarna som kommer in, för att bedöma om något läkemedel kan plockas bort eller bytas ut.
– Sen är ju idén en sak och utförandet en annan. Personalen här på vårdcentralen har samarbetat fantastiskt bra och tillsammans gjort arbetssättet möjligt.
Även distriktläkaren Sebastian Schmidt uppskattar det nya arbetssättet:
– Innan hade man som läkare kanske fem minuter på sig att skriva ett recept vilket räckte för att förnya det men kanske inte för att se hela patientens historik.
Positiva resultat
Sedan arbetssättet infördes i oktober 2020 har 544 färre patienter förskrivits läkemedel i de utvalda läkemedelsgrupperna. Sammanlagd har 58 518 färre dygnsdoser skrivits ut.
Bland annat har man sett en minskning med 482 000 mg protonpumpshämmare och 13,6kg paracetamol.
– Vi kommer fortsätta med det här för det är ju ett implementerat arbetssätt nu, säger Björn Alexandersson.
Att patienten står på medicin hen egentligen inte behöver är problematiskt av flera olika anledningar. Hör vårdpersonalen förklara i klippet.