Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunstyrelsens ordförande, Linda Larsson (S), motivera i klippet varför avtalet är bra för Karlstads kommun. Foto: SVT

Nytt avtal mellan FBK och Karlstads kommun på gång

Uppdaterad
Publicerad

I maj år 2000 köpte Färjestad Färjestadshallarna av Karlstad kommun för 1,5 miljoner.

Fram till 2025 kommer kommunen att ha betalat 150 miljoner för användning av hallarna och reklam i samband med Färjestadsmatcher.

I morgon fattar kommunstyrelsen beslut om att förlänga avtalet med fem år. Något som kan komma att ge Färjestad 44,5 miljoner.

Karlstad kommun och Färjestad BK tecknade ett 20-årigt överlåtelseavtal år 2000 som reglerar tillgång för kommunen när det gäller skolans rätt att utnyttja hallarna, men även exempelvis allmänhetens åkning.

De första 20-åren kostade avtalet cirka 110 miljoner kronor. År 2020 tecknades ett nytt avtal som gav Färjestad 39 miljoner. Det avtalet går ut 31 december 2024, men måste förlängas eller sägas upp ett år innan, annars förlängs det automatiskt.

Nytt avtal om 8,9 miljoner per år

På tisdagen ska kommunstyrelsen behandla ett extrainsatt ärende där förvaltningen föreslår ett nytt femårsavtal, där kommunen betalar 8,9 miljoner årligen till Färjestad, en ökning med 1,1 miljoner om året.

SVT Nyheter Värmland har varit i kontakt med majoriteten av ledamöterna i kommunstyrelsen, och det finns en förkrossande majoritet över partigränserna för ett nytt avtal.

– Färjestad är en stor anledning till att folk kommer och besöker Karlstad, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

(V) vill se mer sociala projekt

Parvane Assadbegli (V) har tidigare varit kritisk, men inte heller hon kommer att sätta sig emot ett nytt avtal.

– Det är mycket pengar till en stark klubb. Jag kommer att framföra att Vänsterpartiet vill ha in en protokollsanteckning om att vi vill att man ser över vad kommunen får för pengarna. Färjestad borde kunna engagera sig mer i sociala projekt tillsammans med kommunen.

Färjestads vd, Stefan Larsson, säger att kommunen är en viktig samarbetspartner.

– Kommunens stöd till idrotten är fantastiskt och imponerande, inte minst sett till det som har gjorts de senaste åren med upprustning och byggen av faciliteter som Tingvalla och Sola Arena. Vi äger och driftar vår egen arena och därför ser konstruktionen för oss lite annorlunda ut.

Flera kommunala bolag, bland annat Karlstad Airport och Karlstad Energi sponsrar också Färjestad. 

det här får kommunen genom avtalet

Totalt ska skolan och allmänheten ha tillgång till isytorna cirka 25 timmar/vecka.

Färjestadprofiler och spelare ska också ut i skolorna och engagera sig i projekt med skolbarnen.

Utöver det har kommunen rätt att anordna ”ickekommersiella” arrangemang i hallarna tio dagar om året utan kostnad, samt bland annat synas på jumbotron och rink med reklam.

Dessutom har kommunen möjlighet att göra egna evenemang med samarbetspartners vid vissa matcher, ha monter och dela ut material till publiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.