Kammarrätten upphäver förvaltningsrättens dom gällande licensjakt på varg i gränsreviren mot Norge. (Arkivbild) Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vargjakt i gränsreviren inte längre stoppad – men kan bli försenad

Uppdaterad
Publicerad

Kammarrätten upphäver förvaltningsrättens dom gällande licensjakt på varg i gränsreviren mot Norge. Det innebär att förvaltningsrätten har knappt två veckor på sig att pröva saken igen och att jaktstarten – i det fall den blir av – kan komma att skjutas fram.

– Det finns yrkanden om att vi ska stoppa jakten och vi måste ta ställning till dem, säger Eva Beselin, rådman på Luleå förvaltningsrätt.

Beslutet om att 18 vargar skulle få fällas i gränsreviren Juvberget, Ulvåa och Kockohonka fattades av Länsstyrelsen i Värmland i september och meningen var att jakten skulle slutföras oavsett vilken sida av gränsen som vargarna befinner sig – men bara nio vargar skulle räknas in i den värmländska licensjaktskvoten.

Förvaltningsrätten menade att länsstyrelsen inte var behörig att besluta om jakt på norskt territorium och upphävde beslutet.

Men, nu menar alltså kammarrätten att länsstyrelsen inte har tagit något beslut om vargjakt på norskt territorium och skriver i domen: ”de områden som markerats ligger inom svenskt territorium”.

Kriterierna ska prövas

Så, nu återgår alltså processen till lägre instans, förvaltningsrätten, som ska pröva om själva kriterierna för licensjakten uppfylls. Om förvaltningsrätten inte hinner besluta i frågan före 2 januari, då jakten är tänkt att starta, kan den bli skjuten på framtiden eftersom det finns krav på inhibition.

Kommer ni hinna?

– Jag vet faktiskt inte, riktigt. Det har vi inte hunnit planera för. Det här är ju inte de enda måltyperna vi har där det är bråttom, säger rådman Eva Beselin.

I videon nedan: Länsstyrelsen om den kommande vargjakten när beslutet meddelades i september.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är reviren där den kommande licensjakten på varg får bedrivas. Foto: Länsstyrelsen/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.