Förhoppningen är att  2-4 personer ska anställas på högstadierna i Hagfors och Ekshärad.

Ny metod ska lösa lärarbristen

Uppdaterad
Publicerad

Hagfors kommun kan ha hittat ett nytt sätt att råda bot på lärarbristen. De kommer nu, som första kommun i länet, prova att anställa personer som får studera till lärare samtidigt som de jobbar med undervisning.

Efter att annonsen om projektet gick ut på Facebook i fredags har flera intresserade personer redan hört av sig.

– Vi har fått väldigt mycket positiv respons. Det är cirka tio stycken som har hört av sig, som tycker att det här är en bra idé, en spännande möjlighet att kunna både jobba och studera samtidigt, säger Tove Frostvik, barn- och bildningschef Hagfors kommun.

Förhoppningen är att  2-4 personer ska anställas på högstadierna i Hagfors och Ekshärad. De personerna kommer jobba 80 procent och samtidigt studera till ämneslärare utöver det.

– Det är ju svårt att rekrytera lärare i och med att de inte finns. Det är brist på behöriga lärare och vi måste göra någonting åt detta, känner vi. Tanken är att locka personer som kanske inte kommer direkt från gymnasiet men ändå är sugna på att läsa till lärare och då är det här ett sätt att bibehålla en inkomst samtidigt som man studerar, förklarar Tove Frostvik.

– Från politikens sida är vi också positiva till detta och stöttar projektet. Vi har haft problem med elevernas behörighet från grundskolan i Hagfors och jag tror att det här kan bidra till att få upp behörigheten, säger Göran Eriksson, ordförande i barn- och bildningsutskottet i Hagfors kommun.

Kompletterande utbildning

De anställda studenterna kommer att läsa en så kallad kompletterande pedagogisk utbildning på universitet eller högskola för att få sin lärarlegitimation. Det krävs dock att man har akademiska ämneskunskaper eller relevant arbetslivserfarenhet för att vara behörig.

Projektet genomförs i samarbete med stiftelsen Teach for Sweden, som kostnadsfritt hjälper Hagfors kommun med bland annat rekryteringen.

– Studenterna får också en gedigen ledarskapsutbildning samtidigt och ett stöd från coacher från Teach for Sweden. Dessutom får de möjlighet att träffa andra personer som är på samma väg i livet. Vi ser att det är väldigt viktigt att få stöd under utbildningen, så man mäktar med. Det är rätt så tufft att studera och arbeta samtidigt och vi vill ju att de ska lyckas, säger Tove Frostvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.