Bengt-Göran Bengtner, nyvald ordförande i interimstyrelsen och Peter Sörensen.

Nytt parti bildat i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagkvällen togs beslutet att bilda Karlstadpartiet Livskvalitet. Peter Sörensen utsågs till partiets talesman fram till årsmötet.

Ikväll anordnades första mötet för det nya partiet Karlstadspartiet livskvalitet, som bildats ur motståndet till förslaget om ett Muminland på Skutberget. 40-50 personer samlades på Nöjesfabriken i Karlstad. En tillfällig styrelse kommer att leda arbetet fram till årsmötet i mars, och till ordförande valdes en politisk nybörjare.

– Jag har väldigt lite erfarenhet av politisk verksamhet, och det hade jag väl inte tänkt mig heller från början. Jag har ju jobbat i näringslivet under väldigt många år här i Karlstad, säger Bengt-Göran Bengtner, nyvald ordförande i interrimstyrelsen.

Sörensen talesperson

Hans uppgift blir att leda arbetet mot ett partibildande med allt vad det innebär. Han ska bland annat ta fram underlag för partiets kommande partiprogram. I den nyvalda styrelsen ingår också Peter Sörensen, och han kommer att fungera som talesperson för partiet fram tills den ordinarie partistyrelsen väljs på årsmötet i mars.

Men Karlstadspartiet livskvalitet är inte bara motståndare till ett Muminland på Skutberget, utan kommer också att arbeta med andra frågor i samhället.

– Med utgångspunkt i den infekterade frågan om Skutberget så formulerar vi en bredare ansats i politiken, som spänner över en rad politikområden, säger Peter Sörensen, talesperson för det nya partiet.

– Allt kommer att utgå från social och ekologisk hållbarhet och nationella miljömål, säger han.

Partiet kommer att ha två språkrör, en man och en kvinna. Men vilka det blir är inte klart ännu.

– Det är upp till årsmötet att utse de två språkrören, säger Peter Sörensen.

Själv kan Peter Sörensen tänka sig att kandidera till den ena språkrörsposten.

– Jag har sagt ja, om jag får frågan och årsmötet tycker att det är lämpligt så skulle jag kunna tänka mig att ha den rollen, ja.

Vad tror du om era chanser att komma in i kommunfullmäktige i Karlstad?

– Vi hade inte gått så här långt och startat ett parti om vi inte hade trott att det finns en stor längtan efter att se lite nya krafter och lite nytt tänkande. Jag tror att förutsättningarna är goda, säger Peter Sörensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.