Detta är personerna som drabbas värst av vägtullarna enligt Björn Revil, förstekandidat för Folkaktionen nej till mera bompengar (FNB). Foto: TT/SVT

Nytt parti vill stoppa vägtullarna

Publicerad

Biltullarna är en het politisk fråga i Norge. Inför kommunvalet om tre veckor står de i centrum av debatten, och det helt nya anti-tullpartiet Folkaktionen nej till mera bompengar har gått fram som en raket i opinionsmätningarna.

– Biltullarna drabbar äldre, barnfamiljer och ensamstående föräldrar som behöver skjutsa barn till förskola och aktiviteter. Det är vanliga människor som drabbas medan de rika kan köra sina dyra fina elbilar och betala mycket mindre i tull.

Björn Revil, som är förstekandidat för Folkaktionen nej till mera bompengar (FNB) i valet till kommunstyrelsen i Oslo skräder inte orden när han talar om det nya – utökade – tullsystemet.

– Vi som bor nära centrum måste betala hela tiden. Varenda gång vi sätter oss i bilen måste vi köra genom en tull. Det blir väldigt dyrt.

”Det handlar om pengar”

Enligt Björn Revil  ligger hans egen räkning på mellan två och tretusen kronor i månaden – trots att han inte kör mycket bil.

– Det finns föräldrar som inte har råd att låta barnen gå på aktiviteter och träningar för att det blir alldeles för dyrt att köra dem dit.

Men är det inte nödvändigt att minska bilåkandet med tanke på klimatet?

– Det här handlar inte om klimatet, det handlar om pengar. Och Oslo har väldigt ren luft för att vara en storstad.

Vill ta ner tullkamerorna

Folkaktionen nej till mera bompengar ställer upp i elva kommuner och fyra landsting i kommunvalet den nionde september. Och partiet kan få reellt inflytande.

I en sammanvägning av opinionsmätningarna i de sex största städerna ligger FNB på dryga tio procent. I Bergen säger mer än 20 procent att de kan tänka sig att rösta på partiet.

Vad kommer ni att göra om ni får inflytande efter valet?

– Kamerorna vid tullarna är fästa med sex skruvar. Vi ska ta ner så många som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer