Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ny artilleriutbildning föreslås i Kristinehamn Foto: SVT och Pontus Lundahl/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny artilleriutbildning föreslås i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsberedningen föreslår fyra nya regementen, utökad militär verksamhet och fler värnpliktiga. Det står i den slutrapport som Försvarsberedningen på tisdagsmorgonen lämnade över till försvarsminister Peter Hultqvist. Bland annat föreslås en ny artilleriutbildning i Kristinehamn.
– Jag är överlycklig. Det här är en seger. Äntligen är vi med på kartan, säger Marie Oudin kommunalråd (M) i en första kommentar.

Bland annat föreslås att artilleriutbildning etableras i Kristinehamn/Villingsberg.

Sveriges krigsorganisation utökas också från dagens 60 000 till 90 000. Antalet värnpliktiga ska utökas från 3000 till 8000 personer per år.

Lades ner 2004

När regementet i Kristinehamn lades ner 2004 såldes området och byggnaderna till ett privat företag. Sedan dess har området utnyttjas till förrådsverksamhet, men även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Kristinehamns kommun hyr lokaler av det privata företaget.

Uppvaktade försvarsberedningen

Kristinehamns kommun vill att artilleriregementet A9 ska öppnas igen. Tillsammans med Karlstad och Karlskoga kommun har man tidigare uppvaktat försvarsberedningen och föreslagit att Kristinehamnsregementet ska bli en del av upprustningen av det svenska försvaret. Och i slutrapporten finns nu Kristinehamn med.

Se klippet ovan från 28 januari med Kristinehamns kommunalråd Marie Oudin (M).

Hela slutrapporten kan läsas här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer