Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michael Nwaijah är en av de tävlande i gymnasieligan under nya speleventet Wermland game lounge. Möt honom och fler av besökarna i klippet. Foto: SVT

Wermland game lounge vill sätta Värmland på spelkartan

Uppdaterad
Publicerad

I helgen fylldes Löfbergs arena av e-sportintresserade ungdomar från hela Sverige på det nya speleventet Wermland game lounge.

– Jag tror det är jätteviktigt att man kan träffas såhär, säger 17-åriga besökaren Johanna Knutas från Stockholm.

Evenemanget riktar sig dels till barn som fått upp ögonen för e-sport, och till gymnasieungdomar som är på plats för att tävla i gymnasieligan och som håller på med sporten mer eller mindre professionellt. Och så till vuxna med spelintresse som vill hitta ett forum att hänga i.

– Jag kommer ur idrotten och där är lagsport och ungdomsidrott ett naturligt sätt för människor att få en tillhörighet och mötas. Det finns inte riktigt inom e-sporten. Vår ambition är att möjliggöra det, säger Albin Tyllgren, vd på Great event som är medarrangör.

Arrangörerna räknar med mellan 400 och 500 besökare den här omgången.

Vill utvecklas

Enligt Daniel Skoglund, som är medarrangör via e-sportplattformen Publiclir, så kommer speleventet återkomma i alla fall ytterligare tre år till, i och med ett kontrakt som skrivits med Karlstads kommun.

– Vi kommer kunna utveckla det här, säger han till SVT.

Evenemanget får 226 000 kronor i ekonomiskt stöd av Karlstads kommun.

Mest killar

I lokalen är det främst killar och män som sitter och spelar. Besökaren Johanna Knutas har sin teori om varför.

– Det är lite svårt att passa in och känna att man har plats. Och du måste prestera extra bra för att du ska kunna få vara med och spela som tjej, säger hon till SVT.

I klippet ovan berättar Johanna Knutas och andra besökare vad de tycker om det nya speleventet i Karlstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.