Arkivbild från återvinningscentralen på Våxnäs Foto: SVT

Övervakning på återvinningscentraler ska spara miljonbelopp

Publicerad

På återvinningscentralen på Våxnäs testas just nu ett nytt system som är tänkt att spara miljonbelopp åt kommunen. Tanken är att komma åt de företagare som slänger sitt skräp på andra återvinningsstationer än på Djupdalen, dit företagare är hänvisade.

Djupdalen är den enda av Karlstad kommuns återvinningscentraler som tar emot avfall från företag. När företagen lämnar sitt avfall där betalar de också en avgift. Men systemet missbrukas enligt kommunen och många företagare lämnar sitt avfall på andra återvinningscentraler i kommunen – utan att betala.

-  Över tid handlar det om miljonbelopp, det är helt klart. Dels blir det extra kostnader för återvinningscentralerna för att bli av med det här avfallet och dessutom missar man intäkterna från Djupdalen, säger Marcus Edberg, planeringsingenjör Karlstad Energi.

Testas under ett år

Systemet som från och med idag testas på återvinningscentralen på Våxnäs innebär att en sensor registrerar alla fordon som kör in på området. Fordonen matchas mot fordonsregistret och om det är ett företagsfordon reagerar systemet.

– I ett första läge kommer vi gå ut med information till de som gör fel, men sedan kommer det bli att fakturor skickas ut, säger Marcus Edberg.

Systemet ska testas i ungefär ett år, men förhoppningen är att det sedan ska kunna användas på alla kommunens återvinningscentraler. 

– Det som är bra med det här systemet är att man slipper bommar och liknande. Har man rent mjöl i påsen kommer man aldrig märka av det, säger Marcus Edberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer