Här firar Ogier för fullt. Foto: SVT

Ogier vann sekundstriden

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fransmannen Sebastian Ogier som tog hem segern i Rally Sweden 2015. Detta efter att Andreas Mikkelsen fastnade i en snövall på sista sträckan.

Efter 30 mil specialsträckor skiljde mindre än fem sekunder mellan de tre bästa förarna inför den avslutande sträckan. Andreas Mikkelsen hade ledningen, tre sekunder före Sebastian Ogier och 4,6 sekunder före trean Thierry Neuville. 

Neuville som körde in först av de tre i toppstriden konstaterade att han gax max och tog stora risker. När Sebastian Ogier körde i mål på sistasträckan tog han över ledningen och hann han knappt få av sig hjälmen innan han nåddes av beskedet att Mikkelsen fastnat på sträckan och att segern var hans.

SwedenRally2015

– Det är en härlig känsla, säger Ogier om segern när Värmlandsnytt intervjuar honom. Jag tror det är det första rallyt i mitt liv som jag låg på från första till sista metern – det var stor stor attack hela tiden, säger han.

Lika lycklig som Ogier var över segern, ja lika besviken var förstås Mikkelsen över det snöpliga slut Rally Sweden fick för hans del.

– Det är en väldig besvikelse. Det här är rally, men vi kommer igen säger han till WRC.

Norske föraren Mads Östberg med värmländske kartläsaren Jonas Andersson slutade på en 10:e plats.

Tidemand och Åhlin nöjda

I WRC2-klassen blev Pontus Tidemand bäste svensk och slutade som femma.

– Vi får ta med det positiva, säger Tidemand och skrattar till när Värmlandsnytt intervjuar honom efter målgången. Femte plats är ju bra med tanke på förutsättningarna och det som hände på fredagen. Men vi har haft bra fart och riktigt kul och vi får ta med oss allt det, fortsätter han.

Fredrik Åhlin tappade sin tredjeplacering och slutade sexa.

– Vi har haft otur, men tidsmässigt har det gått riktigt bra summerar Fredrik Åhlin.

Bland videoklippen ovan finns längre intervjuer med både Åhlin och Tidemand. Dessutom med kartläsaren Jonas Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SwedenRally2015

Mer i ämnet