Ohälsosam träningshets

Publicerad

Var går egentligen gränsen mellan hälsosam träning och ett träningsmissbruk?

I Karlstad har de tre största gymmen policys för att upptäcka ätstörningar, men ortorexi – ett ohälsosamt fokus på träning och hälsa – är svårt att se utifrån.

Man ska vara smal, äta nyttigt och träna stenhårt, det är budskapet vi matas med. Och hälsotrenderna bara avlöser varann.

ortorexi

– Man påverkas så mycket av bilder nu för tiden och man mår lite psykiskt dåligt, för det är ju hela tiden att man ska äta bra och se bra ut. Det är inget större fokus på hur man mår, utan främst på hur man ser ut. Det tycker jag är fel, säger Frida Ohlsson från Karlstad som tränar på gym fyra gånger i veckan, men som är frisk och mår bra av sin träning.

Finns ätstörningspolicys

På gymmen märker man av den rådande hälsostressen – de som tränar, tränar allt hårdare. Friskis och Svettis är ett av ställena i Karlstad som har en policy vad gäller ätstörningar. Ser man någon – medlem eller funktionär – med vad som verkar vara en osund inställning till hälsa och träning så tar man upp det med personen ifråga.

– Vi har reagerat på att medlemmar har sett alldeles för smala ut, sett ohälsosamt magra ut, säger Kristina Ling verksamhetschef, Friskis och Svettis Karlstad.

Men det är svårt att se när träning blir sjuklig. Kristina Ling tror att mörkertalet är stort.

– Man kan ju träna här men även på egen hand eller på andra ställen, säger hon.

Sociala medier påverkar

Frida Ohlsson tror att media och sociala medier påverkar och bidrar till fitnesshetsen.

– Jag blir matt! Jag tycker att det är tråkigt att det är det enda fokus som är just nu. Att alla lägger ut hälsosamma matbilder och träningsbilder och att det är det enda som verkar spela någon roll nu för tiden, säger hon.

Var tycker du att gränsen går, mellan hälsosam träning och när det går över styr?

– Jag tänker att det är när man känner ”nu har jag ätit något gott, nu måste jag göra av med det”. Att man aldrig känner att man kan unna sig. Det ska vara gott att leva och man ska kunna unna sig, inte hela tiden tänka på kalorierna, säger Frida Ohlsson.

Ylwa Svensson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ortorexi

Mer i ämnet