Värmland ligger i toppskiktet i riket när det gäller att skriva ut beroendeframkallande läkemedel. Foto: TT

Ojämn kamp mot beroendeframkallande läkemedel

Publicerad

Värmland ligger i toppskiktet i riket när det gäller att skriva ut beroendeframkallande läkemedel. De senaste åren har förskrivningen minskat i länet, men det finns fortfarande stora skillnader mellan kommunerna.

På Eda vårdcentral i Charlottenberg har det hänt något. Det senaste året, mellan oktober 2015 och fram till september 2016 näst intill halverade de förskrivningen av kodein. Det är ett smärtstillande läkemedel som omvandlas till morfin i kroppen, och som kan vara starkt beroendeframkallande. Även förskrivningen av andra beroendeframkallande läkemedel har minskat drastiskt på vårdcentralen.

– Egentligen har inte det varit vår målsättning, det är en bieffekt av att patienterna får rätt vård, att de får rätt läkemedel och är rätt undersökta, säger Janne Jansson, verksamhetschef på Eda vårdcentral.

Arga patienter

Ett 100-tal av patienterna som är listade på vårdcentralen har fått erbjudande om behandling med avtrappning av sina läkemedel, och ett femtiotal har nappat. Reaktionerna har varit blandade.

– En del är väldigt nöjda att vi tar tag i det här och säger; ”Äntligen!”, en del är väldigt frustrerade och är väldigt mån om att behålla den medicinering de har haft. Den stora delen är väldigt nöjda, men en liten del är arga, och de är väldigt arga, säger Janne Jansson.

Hur gör man för att förklara för en patient att det här är det bästa för dig?

– Det kan vara svårt och tar hårt på både patient och medarbetare. Når de inte varandra så gör de inte. Till slut är det ändå alltid läkarens ansvar vad som förskrivs.

Ser man ett år tillbaka från september så ligger Värmland på en femteplats i riket när det gäller att skriva ut läkemedel som kan skapa beroende. Arbetet att minska förskrivningen av vissa beroendeframkallade läkemedel pågår i hela landstinget sedan ett par år tillbaka. Och den senaste kvartalsrapporten visar ett tydligt resultat.

– Det är väldigt glädjande att vi minskar över lag, och det gäller både vårdcentraler och kliniker. Samtidigt är skillnaderna mellan vårdcentralerna stora och går inte att förklara med befolkningssammansättning och medicinska fakta. Det är för stora skillnader.

Högst förskrivning i Töcksfors

Vårdcentralen Töcksforspraktiken toppar listan över förskrivningar av flera beroendeframkallande läkemedel. De listade patienterna där får recept på nästan åtta gånger så mycket opioider som patienterna på Vårdcentralen Herrhagen i Karlstad, enligt landstinget.

SVT Nyheter Värmland har sökt företrädare för vårdcentralen i Töcksfors, men de vill inte kommentera att de till exempel ökar förskrivningen av kodein, trots att läkemedelskommittén rekommenderar att den inte skrivs ut alls.

– Jag tycker det är konstigt, och jag ser fram emot att få pratas vid med dem, säger Christina Ledin.

– Jag skulle vilja att Värmland låg lägre än nu, för det är inte rimligt att vi ligger så mycket högre än resten av Sverige när det gäller sömnmedel och lugnande medel. Sedan är det svårt att säga vad den ”riktiga” förskrivningen är. Det är enkelt att säga att vi vill ner till rikssnittet, men vi vet ju inte vad som är riktigt rätt. Men jag tror att vi kan minska ytterligare och få en ännu bättre vårdkvalitet, säger Christina Ledin.

Länen med högst förskrivning av beroendeframkallande läkemedel oktober 2015 -september 2016

(opioider, pregablin, bensodiazepiner och bensodiazepinbesläktade medel)

1. Kronoberg

2. Kalmar

3. Västmanland

4. Västra Götaland

5. Värmland

6. Gävleborg

7. Jämtland

8. Skåne

9. Jönköping

10. Gotland

Källa: Landstinget i Värmland

De vårdcentraler i Värmland som skrev ut mest opioider per listad patient oktober 2015- september 2016.

1. Töcksforspraktiken

2. Svea vårdcentral (Säffle)

3. Årjängs vårdcentral

4. Avonova vårdcentral Arvika

5. Filipstads vårdcentral

6. Eda vårdcentral

7. Grums vårdcentral

8. Torsby vårdcentral

9. Storfors vårdcentral

10. Forshaga vårdcentral

Källa: Landstinget i Värmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.