Foto: Christine Olsson/TT

Ökat stöd till lantbrukare efter torkan

Uppdaterad
Publicerad

När årets vårbudget presenterades idag stod det klart att lantbrukare kommer att få ökat ekonomiskt stöd efter den svåra torkan sommaren 2018.

– Varje krona är värdefull, men regeringen behöver ta ett större grepp kring den svenska bondens konkurrenskraft, säger Patrik Ohlsson, ordförande för LRF Värmland.

Den allvarliga torkan förra sommaren gjorde att skördarna minskade och lantbrukarna fick svårt att bygga upp lager med foder till sina djur. Regeringen har sedan tidigare beslutat att avsätta 730 miljoner kronor i krisstöd till lantbrukare. När Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet presenterade sin vårbudget idag stod det klart att det tillkommer ytterligare 350 miljoner kronor som lantbrukarna kan söka i form av krisstöd.

– Det ligger väl i linje med överenskommelsen i januariavtalet om att stärka likviditeten i det svenska jordbruket, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i ett pressmeddelande.

Är långt ifrån tillräckligt

Patrik Ohlsson är ordförande för Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i Värmland, och han beskriver en bransch som behöver flera normala år för att hämta sig efter extremtorkan 2018. Han tycker att tillskottet i vårbudgeten är en viktig signal om att regeringen är angelägen om att lantbruksföretagen ska överleva, men att det är långt ifrån tillräckligt.

– De krispengar som gick till lantbrukarna under 2018 var visserligen värdefulla, men i den storleksordningen att de hjälpte bonden i kanske en vecka med utökade foderkostnader, säger Patrik Olsson.

Med det extra tillskottet kommer Jordbruksverket betala ut 1,11 miljarder i krisstöd till lantbrukare under 2019. Men i en egen uträkning som LRF har gjort landar kostnaden för torkan på nära 10 miljarder kronor.

– Det vi behöver nu är inte bara engångspengar, utan politiska beslut som ger oss förmåga att bygga egna buffertar, både av pengar och av foder, säger Patrik Ohlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.