Ökat stöd till glesbygdsbutiker

Uppdaterad
Publicerad

Butiker som ligger i glesbygd ska få ökat stöd. Det föreslår regeringens utredare som undersökt servicen i glesbygden. Idag tog landsbygdsminister Sven-Erik Bucht emot slutbetänkandet.

– Det är ett stöd som går in i verksamheten. Hur man använder det är upp till butiksägarna, säger utredaren Catharina Håkansson Bomans om överlämnade utredningen.

Olika stöd

Stödet ska kunna ges i två nivåer. Ett stöd ges på maximalt 300 000 kronor per år till lite större butiker på landet, med en nettoomsättning mellan 2 och 11 miljoner kronor. Där är avståndet minst 15 kilometer till annan butik. Butikerna ska hålla öppet minst 40 timmar per vecka.

Stöd ska också kunna ges till de riktigt små butikerna, med en nettoomsättning på maximalt 2 miljoner kronor, som ofta drivs i kooperativ form på små orter. Där är stödet 100 000 kronor per år. Butikerna måste hålla öppet minst 20 timmar per vecka.

Utredningen räknar med att mellan 160 och 200 butiker ska kunna få del av stödet.

Välkomnar förslaget

Rikard Ohlin driver Svensbyns lanthandel i Sillerud. Han har två anställda och en årlig omsättning på nio miljoner kronor. Butiken fungerar även som biblioteksombud, apoteksombud, servicekontor och som ombud för Svenska spel och Spelbolaget. Enligt utredningen skulle Rikard Ohlin vara berättigad till det större stödet, på maximalt 300 000 kronor.

Skulle stödet göra någon nytta?

– Absolut, det är tufft för oss alla små, säger Rikard Ohlin. Jag skulle kunna utveckla servicen och närheten till kunderna. Jag kan också behålla personalen. Redan nu utför vi en massa tjänster som vi inte får betalt för men med det här stödet skulle vi få betalt.

Är det rätt väg att gå?

– Ja i alla fall som första steg, scenariot att vi inte finns kvar är så otroligt mycket sämre, säger Rikard Ohlin.

Margaretha Göransson bor sex-sju kilometer från lanthandeln i Sillerud. Hon saknar körkort och är helt beroende av butiken.

– Det är jätteviktigt att den finns, annars dör bygden ut, säger Margaretha Göransson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer