Det har ofta stormat kring akuten i Karlstad. Antalet patienter har ökat med 50 procent sedan år 2000 och trycket ökade markant när sjukhusen i Säffle och Kristinehamn las ner.
– Många patienter och anhöriga förstår inte hur vi kan jobba i det här kaoset som råder ibland. Men vi försöker hålla humöret uppe ändå, säger undersköterskan Lena Henriksson.
Bara var tredje som besöker akuten läggs in på sjukhuset. Trycket hårdnar och att slussa patienterna vidare i vården eller hem igen, är ett av de största problemen att få bukt med.
– Akuten är ett nav inom sjukvården och då krävs det att det fungerar för det påverkar även andra, säger Lena Bäckman,
verksamhetschef akuten.
Akuten besöks inte bara för akut sjukvård utan många ser den också som en jouröppen vårdcentral.
– Det vore bra om vi hade en jourcentral i närheten av akutmottagningen där patienterna kan söka för de lättare skadorna eller åkommor, säger undersköterskan Sandra Forsberg.
Inom sjukvårdssverige arbetas nu med att hitta nya arbetsformer för akutsjukvården. men det handlar också mycket om lokaler, väntan och genomströmning.
– Akutmottagningen behöver större lokaler, det är inget tvivel om det. Men det måste få ta sin tid tyvärr eftersom det är en del i en stor ombyggnadtion av hela sjukhuset, säger Henrik Svensson, divisionschef Landstinget. När det blir kan ingen säga idag.