Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, och Gunnar Glöersen, Jägareförbundet, och berätta mer spår efter fler vargar i jaktområdet i klippet ovan. Foto: SVT

Oklart hur många vargar som finns kvar i jaktområdet

Publicerad

I samband med att den femte vargen sköts under torsdagen under licensjakten i reviret Stora Bör i Årjängs kommun meddelade jägarna att de sett spår efter ytterligare två vargar. Tilldelningen gäller jakt på ytterligare en varg och stämmer uppgifterna om fler vargar så överväger Jägareförbundet att ansöka hos länsstyrelsen om extra tilldelning.

– Jag har hört sådana signaler men det ingenting vi kunnat kvalitetssäkra än, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

– Vi har fältpersonal i området som är redo att ta emot sådana rapporter och kan åka ut och se vad vad det rör sig om, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, säger Maria Falkevik.

”Tilldelningen för liten”

Sex vargar får skjutas i reviret i Årjängs kommun under licensjakten som pågår fram till 15 februari. Under torsdagen sköts den femte vargen och enligt Gunnar Glöersen vid Jägareförbundet fortsätter jakten under fredag och under helgen, om ingen varg fälls innan dess.

– Att vi fick jaga varg i år är bra men vi tycker dock givetvis att den här tilldelningen i Värmland är alldeles för lite. Vi har från Jägareförbundet att konstaterat att det beslutsunderlag som länsstyrelsen hade var felaktigt, det fanns utrymme för fler vargar, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

– Det är stor osäkerhet i det underlaget och det behövs göras en bedömning, hur stor marginal behöver man ha där och det har vi gjort, säger Maria Falkevik.

Om Jägareförbundet kommer ansöka om extra tilldelning hos länsstyrelsen kommer man ta beslut om efter att den sjätte vargen fällts, enligt Glöersen.

Hör Gunnar Glöersen, Jägareförbundet, och Maria Falkevik, länsstyrelsen, berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargar

Mer i ämnet