2018 blev Oliver Solberg mästare i RallyX Nordic. Nu har han tagit körkort och är redo för VM i Wales. Foto: SVT Sport

Oliver Solberg fixade körkortet precis innan rally-VM

Uppdaterad
Publicerad

Det måste varit en ovanlig dag på jobbet för kontrollanten som godkände Oliver Solbergs uppkörning i Karlstad. Det var nämligen en tävlingsplats i rally-VM som stod på spel för den norsk-svenska 18-åringen.

– Jag visste ju att Wales och VM skulle ryka om jag inte klarade det. Därför var det så speciellt, säger Oliver Solberg till norska VG.

När Oliver var två år gammal, år 2003, tog pappa Petter Solberg VM-guld i rally i Wales. Nästa veckas VM-serie i samma land blir en milstolpe för de båda: pappas sista och sonens första.

– Det blir såklart speciellt att få VM-debuten i ett rally som pappa har så goda minnen från, säger sonen till tidningen.

Men först var det bara den där detaljen med körkortet. Körvanan var det förstås inget fel på, men värre var det med teoriprovet.

– Jag klarade inte teorin på första försöket. Jag var helt skakad när jag skulle prova igen. Jag har aldrig varit så nervös, säger han till norska VG.

Men i onsdags kunde han pusta ut, när både teorin och uppkörningen var avklarade.

Nu kan han för första gången köra bil på vanlig väg, helt lagligt. Men faktum är att han redan tagit hem en seger i rally-EM i Lettland, där körkortsreglerna är annorlunda.

Se SVT:s reportage från 2017, när Oliver skulle köra sitt första rallymästerskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.